rzecznik-banner

Zbliża się okres świąteczny, więc warto zadbać o to, aby nasze potrawy na Wielkanocnym stole były smaczne i świeże. W związku z tym należy podczas dokonywania zakupu produktów szczególnie zwrócić uwagę na termin ważności, jakość, informacje na etykietach oraz cenę. Badania Inspekcji Handlowej, które opublikował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w artykule „Wielkanocne jaja – czy wiesz, co kupujesz?” wykazały, że wiele produktów znajdujących się w sklepach budzi zastrzeżenia. Statystyki wykazują, że na 284 partii jaj zakwestionowano aż 43,8 %, następnie ze 153 partii ciast wzbudziło wątpliwości 34,6 %, w wyrobach i polewach czekoladowych stwierdzono 24 % nieprawidłowości, natomiast na 642 partie bakalii zakwestionowano 20 %. Na tle powyższych produktów najlepiej wypadło masło, gdyż tylko 16% z 384 partii wzbudziło zastrzeżenia co do jakości oraz oznakowania. Dlatego ważnym czynnikiem jest świadomość praw jakie przysługują poszkodowanemu Konsumentowi, który zakupił przeterminowaną czekoladę, ciasto z zakalcem, czy spleśniałe bakalie. Artykuły żywnościowe podlegają takiej samej ochronie jak inne produkty np. odzież, obuwie, sprzęt RTV oraz wiele innych. Konsumentowi przysługuje roszczenie przeciwko sprzedawcy, który odpowiada za niezgodność towaru z umową. Towarem niezgodnym z umową jest produkt, który nie ma cech właściwych dla towaru danego rodzaju. Konsument ma prawo złożyć reklamacje do sprzedawcy jeżeli artykuły żywnościowe są nieświeże, przeterminowane albo niezgodne z opisem na opakowaniu. Uprawnienie to przysługuje tylko niezwłocznie po stwierdzeniu wady. Jednakże są różnice między terminem zwrotu towaru zakupionego luzem, a paczkowanym. Zawiadomienie sprzedawcy przez Konsumenta powinno nastąpić w ciągu 3 dni od dnia otwarcia opakowania towaru paczkowanego. Natomiast w przypadku towaru sprzedawanego luzem należy zawiadomić sprzedawcę w terminie 3 dni od dnia sprzedaży lub otrzymania towaru. Dodatkowym warunkiem jest zwrot zakupionego towaru w nienaruszonej formie, który był przechowywany zgodnie z zaleceniami producenta. Sprzedawca ma obowiązek oznaczenia produktów spożywczych według ścisłych wytycznych. Do obligatoryjnych elementów zaliczamy: Nazwę środka spożywczego; Składniki; Datę minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia; Wskazówki dotyczące przygotowania lub stosowania, w przypadku, gdy brak informacji może spowodować niewłaściwe postępowanie ze środkiem spożywczym; Dane o podmiocie, który produkuje dany produkt lub wprowadza go do obrotu; Miejsce jego pochodzenia; Zawartość netto lub liczbę sztuk opakowanego produktu; Warunki przechowywania; Oznaczenie partii produkcyjnej; Klasę jakości handlowej jeżeli została ustalona w przepisach; Ważne jest, aby wybierając produkt kierowano się jego jakością. Dzięki temu jesteśmy pewni, że to co jemy ma odpowiednie właściwości. Obok walorów jakościowych powinniśmy zwrócić uwagę na cenę. Dlatego wskazane jest, aby zachować czujność przy dokonywaniu zakupów w promocjach. W przypadku, gdy sklepy oferują towary z rabatem powinny przy cenie z promocją zamieścić cenę sprzed promocji. Wtedy jesteśmy w stanie ocenić ile możemy faktycznie zaoszczędzić. Jeżeli cena zamieszczona przy produkcie jest inna niż ta przy kasie u sprzedawcy, Konsumenta obowiązuje cena, która została umieszczona przy produkcie. Natomiast, gdy dołączane są do produktów tzw. gratisy należy zwrócić uwagę, czy waga oraz cena jest dla nas opłacalna ponieważ zdarza się, że produkty z zestawu promocyjnego kupione osobno są w takiej samej lub niższej cenie. Wszelkie wątpliwości oraz zastrzeżenia co do produktów należy zgłaszać bezpośrednio do Wojewódzkich Inspektoratów Inspekcji Handlowej. Natomiast poradnictwo w zakresie pomocy prawnej w związku z zakupem feralnej żywności można uzyskać od Powiatowego lub Miejskiego Rzecznika Konsumentów. Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 30 stycznia 2003 r. w sprawie terminów zawiadomienia sprzedawcy o stwierdzeniu niezgodności towaru żywnościowego z umową (Dz. U. z 2003 r., Nr 31, poz. 258)

2012-2022 Starostwo Powiatowe w Skarżysku-Kamiennej.