„Rogaty Pieróg Koźlak” przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grzybowej Góry smakował najbardziej komisji konkursowej powołanej do wyboru Najsmaczniejszej potrawy dożynkowej. Do konkursu gminy: Bliżyn, Łączna, Skarżysko Kościelne i Suchedniów zgłosiły łącznie osiem potraw. Trzy nagrodzono nagrodami finansowymi, jedna potrawa została wyróżniona specjalną nagrodą rzeczową ufundowaną przez sponsora tegorocznych dożynek Bank PKO SA w Skarżysku-Kamiennej.

O miano najsmaczniejszej potrawy podczas tegorocznych Dożynek Gminno-Powiatowych w Łącznej rywalizowały potrawy takie jak:

„Bimboły” przygotowane przez KGW z Gózdu gmina Łączna

„Pazibroda”, „Kotlety pożarskie” i „Pączki z zagrody” przyrządzone przez KGW z Skarżyska Kościelnego

Rogaty Pieróg Koźlak przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grzybowej Góry

„Kluski Kładzioki” – zrobione przez KGW z Mostek gmina Suchedniów

„Bigoły”- przyrządzone przez Kuźniczanki oraz „Obcinkowe pączusie” przygotowane przez Janinę Kołek z gminy Bliżyn.

DSC 1890

DSC 1882

DSC 1904

DSC 1925

DSC 1934

Komisja Konkursowa w składzie:

  1. Waldemar Mazur (Wicestarosta Skarżyski)                 - Przewodniczący Komisji
  2. Paweł Michnowski (Dyrektor Banku PKO SA)            - Członek Komisji
  3. Romuald Kowaliński (Wójt Gminy Łączna)                 - Członek Komisji
  4. Roman Wojcieszek (Prezydent Skarżyska)                - Członek Komisji
  5. Tadeusz Bałchanowski (Burmistrz Suchedniowa)       - Członek Komisji
  6. Mariusz Walachnia (Wójt Blizyna)                            - Członek Komisji
  7. Zdzisław Woźniak (Wójt Skarżyska Kościelnego)       - Członek Komisji

biorąc pod uwagę głównie walory smakowe, estetyczne oraz formę podania potrawy dokonała wyboru tych najsmaczniejszych.

DSC 1886

DSC 1889

DSC 1908

DSC 1910

DSC 1913

DSC 1914DSC 1917

DSC 1949

I tak:

I miejsce otrzymała potrawa Rogaty Pieróg Koźlak przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Grzybowej Góry

II miejsce - „Bimboły” przygotowane przez KGW z Gózdu gmina Łączna

III miejsce - „Kluski Kładzioki” – zrobione przez KGW z Mostek gmina Suchedniów

Natomiast nagrodę specjalną ufundowaną przez Bank PKO SA w Skarżysku-Kamiennej przyznano potrawie o zaskakującej nazwie „Obcinkowe pączusie” przygotowane przez Janinę Kołek z gminy Bliżyn.

DSC 1893

DSC 1882

DSC 1926

Symboliczne czeki na kwoty 1.000 zł, 700 zł i 500 zł wręczył laureatom trzech nagród wicestarosta Waldemar Mazur, a nagrodę rzeczową ufundowaną przez Bank PKO SA wręczył dyrektor Banku Paweł Michnowski.

DSC 1968DSC 1974DSC 1977DSC 1979DSC 1980DSC 1982

DSC 1983DSC 1985DSC 1988

2012-2022 Starostwo Powiatowe w Skarżysku-Kamiennej.