23 października br. w Tokarni w karczmie Kuźnia Smaków odbyło się wydarzenie promujące ofertę szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków. Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Głównym punktem wydarzenia było uroczyste wręczenie certyfikatów Świętokrzyskiej Kuźni Smaków 17 nowym podmiotom z powiatów: skarżyskiego, koneckiego, kazimierskiego, jędrzejowskiego i włoszczowskiego, które uczestniczyły w projekcie „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - lokalna marka” realizowanym w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Projekt realizował Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Wszystkie te podmioty przeszły pozytywnie certyfikację. Z powiatu skarżyskiego były to 4 podmioty, będące wytwórcami produktów tradycyjnych:
- Produkcja wyrobów z mięsa Dariusz Furmańczyk, Klonów - Kiełbasa klonowska hycowana, Szynka z Klonowa, Kaszanka z Klonowa, Salceson z Klonowa
- Gospodarstwo Pasieczne „Naturalne Bogactwo” Marek Kołodziej, Drożdżów - Miód nektarowo-spadziowy
- Świętokrzyskie Gospodarstwo Pasieczne „Kędracki” Maciej Kędracki, Klonów - Miód nektarowy wielokwiatowy z Gór Świętokrzyskich, Miód spadziowy ze spadzi iglastej
- „Zagroda Królów” Gabriela Król, Brzeście - Tradycyjny dżem z borówki, Piernik z żytniej mąki, Ocet śliwkowy
Wydarzenie przyciągnęło ponad 200 osób, smakoszy żywności tradycyjnej, w tym przedstawicieli instytucji współpracujących z ŚODR pracujących na rzecz rolnictwa, czy inspekcji sanitarnych i weterynaryjnych sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
W ostatnich latach zaznacza się coraz wyraźniej wzrost świadomości konsumentów.
Chcą oni kupować żywność, która ma służyć podtrzymywaniu ich zdrowia, smaczną, pobawioną szkodliwych substancji. Podmioty, które są na szlaku spełniają te wymagania.
Na dzień dzisiejszy szlak liczy 88 obiektów w województwie. Można w nich spróbować,
a także nabyć produkty tradycyjne, których jakość oraz wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Na tej liście są produkty uznane za najlepsze w konkursach wojewódzkich i krajowych, takich jak „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” lub wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Na szlaku znajdują się także - restauracje i gospodarstwa agroturystyczne oferujące tradycyjne i lokalne potrawy, znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych lub spisane i opublikowane w wydawnictwach, zawierających zidentyfikowane przepisy kuchni regionalnej charakterystyczne dla województwa świętokrzyskiego.
Informacja o podmiotach na szlaku znajduje się na stronie internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl.
Tekst i zdjęcia: Jolanta Krupa Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oddział w Skarżysku-Kamiennej