W czwartek, 22 marca br., w sali konferencyjnej Powiatowej Biblioteki Pedagogicznej, odbyła się uroczysta promocja albumu pt. „Regionalne Specjały Powiatu Skarżyskiego”.
W publikacji zaprezentowano 10. Kół Gospodyń Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca z terenu powiatu wraz z trzydziestoma przygotowanymi przez nich potrawami.
W wydarzeniu udział wzięli przedstawiciele wszystkich Kół i Zespołów, których przepisy umieszczono w albumie, w sumie ok. 100 osób. W promocji publikacji uczestniczyli również: Jerzy Żmijewski ‒ Starosta Skarżyski, Katarzyna Bilska, Członek Zarządu Powiatu Skarżyskiego, Cezary Błach, Burmistrz Miasta i Gminy Suchedniów oraz Agnieszka Winiarska ‒ Sekretarz Miasta Skarżyska-Kamiennej.
W wydawnictwie „Regionalne Specjały Powiatu Skarżyskiego” zaprezentowano:
Zespół Pieśni i Tańca "Sorbin" wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich w Sorbinie ze staropolskimi przepisami na „Gęś nieźle nadzianą” „Gryskę”, „Kwaskówkę kuźnicką”.
Zespół Ludowy "Kuźniczanki" z pomysłem na „Kapuściane żeberka”, „Zacierkę”, „Pijaną kurkę”.
Koło Gospodyń Wiejskich "Łącznianie" z propozycją „Dyniowych pierożków”, „Przysmaku zielarza” czy też „Kotletów jaglanych”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Osełkowie z przepisami na „Ciasto Shrek”, „Osełkowskie gołąbki”, „Ziemniaczaną fantazję Terni”.
Koło Gospodyń Wiejskich "Aktywne Kobiety" z pomysłem na „Warkocze z polędwiczek”, „Ananasa w galarecie”, „Zagórzański mech”.
Koło Gospodyń Wiejskich "Zagórzanki" z tradycyjnymi przepisami na „Porcelanowy sernik”, „Królika w potrzasku”, „Groch z kapustą”.
Stowarzyszenie "Michniowianie" z przepisami na „Pierogi spod tasaka”, „Gołąbki Ale jaja”, „Żołądkowy zawrót głowy”.
Koło Gospodyń Wiejskich "Mostkowianki" wraz z Zespołem Pieśni i Tańca "Skokotliwi" z pomysłem na „Kaczkę w przebraniu”, „Pazibrodę”, „Kładzioki”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Grzybowej Górze z propozycją „Placka spod kamienia”, „Kaszanioka”, „Bimbołów”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym z przepisem na „Pasztet z topinamburu”, „Chłopski rarytas”, „Parzybrodę”.
Na przybyłych czekał słodki poczęstunek ‒ „Porcelanowy sernik” i „Zagórzański mech”, przygotowane przez uczniów Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej, według przepisów pochodzących z albumu.
Publikacja przygotowana i opracowana została przez Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Skarżysku-Kamiennej, wydana ze środków promocyjnych budżetu powiatu skarżyskiego.