Podczas Dożynek Powiatowo-Gminnych nie mogło oczywiście zabraknąć konkursów na „najpiękniejszy wieniec dożynkowy” oraz „na najsmaczniejszą potrawę”. W obu konkursach konkurencja była bardzo silna i powołane komisje konkursowe miały nie lada trudności z ustaleniem werdyktu.

DSC 3876

Ostatecznie ogłoszono, iż najpiękniejszy wieniec dożynkowy przygotowała gmina Skarżysko Kościelne i on reprezentował Powiat Skarżyski na Dożynkach Wojewódzkich w Sandomierzu, które odbyły się 6 września.

Natomiast za najsmaczniejszą potrawę dożynkową uznano w tym roku „żeberka z cebulką” upieczone przez zespół Sobótka z Bliżyna. I to im przypadła nagroda główna w wysokości 1.000 zł.

DSC 3976

Jeśli chodzi o II miejsce, to Komisja Konkursowa w skład której wchodzili członkowie Zarządu Powiatu,  podjęła decyzje o przyznaniu dwóch  równorzędnych nagród po 700 zł. każda. Otrzymały je KGW Mostkowianki z gminy Suchedniów za „kartacze”

DSC 3973

oraz KGW Grzybowianki ze Skarżyska Kościelnego za „bimboły”.

DSC 3951

III miejsce zdobył napój orzeźwiający dla żniwiarzy i pierogi przygotowane przez zespół Sorbin z gminy Bliżyn.

pierogi

Warto wspomnieć również o prezentacji pięciu ekologicznych potraw przygotowanych przez Zagrodę Królów z Brześcia, która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród zebranej widowni. Był to:

krupnik z gęsi kieleckiej,

DSC 3804

placek z borówkami amerykańskimi,

DSC 3987

twaróg z mleka od krowy Jersey,

DSC 3989

 piernik z żytniej mąki

DSC 4010

oraz pierogi pieczone z farszem gęsim.

DSC 4005

2012-2022 Starostwo Powiatowe w Skarżysku-Kamiennej.