Podczas Dożynek Powiatowo-Gminnych nie mogło oczywiście zabraknąć konkursów na „najpiękniejszy wieniec dożynkowy” oraz „na najsmaczniejszą potrawę”. W obu konkursach konkurencja była bardzo silna i powołane komisje konkursowe miały nie lada trudności z ustaleniem werdyktu.
Ostatecznie ogłoszono, iż najpiękniejszy wieniec dożynkowy przygotowała gmina Skarżysko Kościelne i on reprezentował Powiat Skarżyski na Dożynkach Wojewódzkich w Sandomierzu, które odbyły się 6 września.
Natomiast za najsmaczniejszą potrawę dożynkową uznano w tym roku „żeberka z cebulką” upieczone przez zespół Sobótka z Bliżyna. I to im przypadła nagroda główna w wysokości 1.000 zł.
Jeśli chodzi o II miejsce, to Komisja Konkursowa w skład której wchodzili członkowie Zarządu Powiatu, podjęła decyzje o przyznaniu dwóch równorzędnych nagród po 700 zł. każda. Otrzymały je KGW Mostkowianki z gminy Suchedniów za „kartacze”
oraz KGW Grzybowianki ze Skarżyska Kościelnego za „bimboły”.
III miejsce zdobył napój orzeźwiający dla żniwiarzy i pierogi przygotowane przez zespół Sorbin z gminy Bliżyn.
Warto wspomnieć również o prezentacji pięciu ekologicznych potraw przygotowanych przez Zagrodę Królów z Brześcia, która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wśród zebranej widowni. Był to:
krupnik z gęsi kieleckiej,
placek z borówkami amerykańskimi,
twaróg z mleka od krowy Jersey,
piernik z żytniej mąki
oraz pierogi pieczone z farszem gęsim.