W dniu 10 kwietnia, w Zespole Szkół Samochodowo - Usługowych odbył się konkurs gastronomiczny „Festiwal roladek" dla gimnazjalistów. W konkursie wzięło udział siedem drużyn gimnazjalnych ze Skarżyska-Kamiennej, Suchedniowa, Orońska, Majdowa i Niekłania. Najlepszą okazała się grupa gimnazjalistów ze Skarżyska - Kamiennej.
Celem konkursu było rozwijanie pasji kulinarnych wśród uczniów, propagowanie zasad zdrowego żywienia oraz promocja szkoły. Uczestnicy konkursu na wykonanie potrawy: roladek schabowych i surówki, mieli dwie godziny. Nad przebiegiem i oceną konkursu czuwało jury w składzie: Justyna Ławińska, Ewa Janowska (nauczyciele ZSSU), Małgorzata Ledwójcik z Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego oraz Regionalny Szef Kuchni z Kielc Robert Kopacz.
Najlepsza potrawę przygotowała reprezentacja organizatorów konkursu - Gimnazjum nr 2 ze Skarżyska-Kamiennej w składzie: Iga Mosiołek, Julia Ucińska, Karolina Furcińska. Drugie miejsce zajęło Gimnazjum nr 3 ze Skarżyska-Kamiennej w składzie Diana Biela, Weronika Karpeta, Martyna Zbroja. Trzecie miejsce przypadło Gimnazjum z Orońska (Aleksandra Sidor, Karolina Wójtowicz, Agata Jedlińska).
Nagrody rzeczowe zwycięzcom wręczyła Agnieszka Dąda, organizatorka konkursu i nauczycielka z Gimnazjum nr 2. Pozostali uczestnicy zostali wyróżnieni pamiątkowymi dyplomami, które wręczył naczelnik Jerzy Krawczyk.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się min. Anna Leżańska, członek zarządu, Janusz Kołodziej wiceprzewodniczący Rady Powiatu Skarżyskiego, Jerzy Krawczyk naczelnik Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego.