Obnażone piersi Gąski Grzybowianki
Składniki:
- piersi z gęsi dowolna ilość - w zależności od potrzeb
- ser żółty - ok. 1 5 dag. na dwie piersi
- jajka - 2 szt.
- czosnek 4 ząbki
- marynata do mięsa drobiowego
- suszona żurawina moczona w alkoholu
- przyprawy do smaku: papryka, sól, kostka rosołku drobiowego, olej
Przygotowanie:
Piersi z grubości kroimy na pół, rozbijamy młotkiem do mięs, po to aby poprzecinać włókna mięsne, co pozwoli na zmiękczenie mięsa podczas procesu smażenia. Brzegi piersi odkrawamy celem wyrównania, skrawki mięsa przekręcamy przez maszynkę. Tak przygotowane piersi obtaczamy w marynacie przygotowanej w następujący sposób: kostkę rosołową rozcieramy widelcem dodając oleju, ponadto dodajemy jeszcze: czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, paprykę oraz marynatę do mięsa drobiowego, wszystko z ograniczeniem lecz do smaku. Wszystko razem mieszamy celem uzyskania zagęszczonej marynaty, w której obtaczamy wcześniej przygotowane piersi gęsie. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na całą noc. Przekręcone skrawki mięsne mieszamy z żółtym serem, solą i pieprzem odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień zamarynowane piersi obsmażamy na patelni dodając oleju do smażenia, po lekkim ostygnięciu na każdą usmażoną pierś nakładamy wcześniej przygotowane mięso mielone oraz na sam wierzch tarty ser żółty. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 min. Po wyjęciu z piekarnika na roztopiony ser żółty układamy namoczoną żurawinę w odstępach. Potrawę podajemy lekko przestudzoną krojąc każdą porcję z jedną żurawiną. Każdą pierś układamy na wybranym przez siebie naczyniu okładając z boku liśćmi lubczyku.
Życzymy smacznego!
przepis udostępniony przez Sołectwo Grzybowa Góra