Potrawa „Obnażone piersi Gąski Grzybowianki” przygotowana przez Sołectwo Grzybowa Góra zdobyła główną nagrodę w konkursie na „Najsmaczniejszą potrawę dożynkową” podczas tegorocznych dożynek gminno-powiatowych. Na podium najsmaczniejszych potraw dożynkowych stanęły także „Byki” – pyzy z mięsem i grzybami, „Żurawinówka” oraz „Żeberka z ryżem”. Autorzy najsmaczniejszych potraw otrzymali nagrody finansowe Starosty Skarżyskiego oraz nagrodę rzeczową ufundowaną przez Bank PKO SA w Skarżysku-Kamiennej.  

Do konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę dożynkową” przystąpiło 10 potraw. Były to:

1 Pierogi (Sołectwo Skarżysko Kościelne)

2 Świerzonka (Sołectwo Skarżysko Kościelne)

3 Zacierka Świętokrzyska (Sołectwo Grzybowa Góra)

4 Obnażone piersi Gąski Grzybowianki (Sołectwo Grzybowa Góra)

5 Żeberka z ryżem (Sołectwo Lipowe Pole Plebańskie)

6 Golonka po Staropolsku (Sołectwo Lipowe Pole Plebańskie)

7 Żeberka faszerowane (Barbara Misiowiec z Odrowążka)

8 Nalewki: Żurawinówka i Jagodówka (Janina Kołek – gmina Bliżyn)  

9 „Byki” – pyzy z mięsem i grzybami (Koło Gospodyń „Michniowanki” z Michniowa)

10 Kładzioki ziemniaczane (Koło Gospodyń „Michniowanki” z Michniowa)

Jury w składzie: Zenon Nowakowski (Przewodniczący Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej) - Przewodniczący Komisji oraz członkowie: Waldemar Mazur (Wicestarosta Skarżyski), Paweł Michnowski (Dyrektor Banku PKO SA), Romuald Kowaliński (Wójt Gminy Łączna), Roman Wojcieszek (Prezydent Skarżyska), Tadeusz Bałchanowski (Burmistrz Suchedniowa), Mariusz Walachnia (Wójt Bliżyna), Zdzisław Woźniak (Wójt Gminy Skarżysko Kościelne) po zasmakowaniu wszystkich konkursowych potraw wybrali te najsmaczniejsze. W tym roku I nagrodę w wysokości 1000 zł otrzymała potrawa „Obnażone piersi Gąski Grzybowianki” przygotowana przez Sołectwo Grzybowa Góra, II nagrodę w wysokości 700 zł - „Byki” – pyzy z mięsem i grzybami przygotowana przez Koło Gospodyń „Michniowanki” z Michniowa, III miejsce i nagrodę w wysokości 500 zł otrzymała „Żurawinówka” przyrządzona przez panią Janinę Kołek z gminy Bliżyn oraz nagrodą specjalną ufundowaną przez Bank PKO SA w Skarżysku-Kamiennej wyróżniono potrawę „Żeberka z ryżem” przygotowana przez Sołectwo Lipowe Pole Plebańskie.

Nagrodzeni nagrody finansowe w postaci symbolicznych czeków odebrali z rąk przewodniczącego Komisji Konkursowej Zenona Nowakowskiego, a nagrodę rzeczową wręczył dyrektor Banku PKO SA Paweł Michnowski.

DSC02219

„Obnażone piersi Gąski Grzybowianki” - I nagroda

DSC02179

"Byki" - pyzy z mięsem i grzybami - II nagroda

DSC02157 DSC02199

Żurawinówka - III nagroda                       "Żeberka z ryżem" -  Nagroda Banku PKO SA w Skarżysku-Kamiennej

DSC02158DSC02169DSC02178DSC02181DSC02183DSC02191

 DSC02206 DSC02205

DSC02215

DSC02210

DSC 5452DSC 5460DSC 5464DSC 5472

 

Tekst: Jolanta Jagiełło

Zdjecia: Jolanta Jagiełło, Małgorzata Nosowicz

 

 

2012-2025 Starostwo Powiatowe w Skarżysku-Kamiennej.