W słoneczną niedzielę 19 czerwca przy Makro w Kielcach odbył się finał XVI edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego. Uczestniczący w nim rolnicy i producenci zaprezentowali 51 regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych.
Z powiatu skarżyskiego zostały zgłoszone 3 produkty:
1.Ocet śliwkowy- Król Gabriela PHU Zagroda Królów, Brzeście gm. Bliżyn
2.Kaszanka z Klonowa-Furmańczyk Dariusz ”DEF” Produkcja wyrobów z mięsa, Klonów gm. Łączna
3.Grzybek- Janina Kołek- Gospodarstwo Rolne, przedstawiciel KGW, Sorbin gm. Bliżyn.
Jury pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej – koordynatora krajowego Konkursu – bardzo skrupulatnie oceniało przygotowane produkty. Istotną rolę odgrywał związek z regionem świętokrzyskim, pochodzenie wykorzystanych składników i tradycyjna receptura.
Dwa z naszego powiatu zostały nagrodzone. Ocet śliwkowy zajął I miejsce w kategorii przetwory owocowe, a kaszanka z Klonowa została wyróżniona w kategorii produkty i przetwory mięsne. Ponadto Szynka z Klonowa- „DEF Furmańczyk Dariusz”, która zajęła I miejsce w 2015r otrzymała nominację do ogólnopolskiego tytułu "Perła
Konkursowi towarzyszyły występy artystyczne zespołów ludowych. Na uroczyste otwarcie został zaproszony nasz Zespół Pieśni i Tańca Sorbin.
tekst i foto Jolanta Krupa ŚODR Modliszewoce