W słoneczną niedzielę 19 czerwca przy Makro w Kielcach odbył się finał XVI edycji konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego. Uczestniczący w nim rolnicy i producenci zaprezentowali 51 regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych.

Z powiatu skarżyskiego zostały zgłoszone 3 produkty:

1.Ocet śliwkowy- Król Gabriela PHU Zagroda Królów, Brzeście gm. Bliżyn

2.Kaszanka z Klonowa-Furmańczyk Dariusz ”DEF” Produkcja wyrobów z mięsa, Klonów gm. Łączna

3.Grzybek- Janina Kołek- Gospodarstwo Rolne, przedstawiciel KGW, Sorbin gm. Bliżyn.

Jury pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej – koordynatora krajowego Konkursu – bardzo skrupulatnie oceniało przygotowane produkty. Istotną rolę odgrywał związek z regionem świętokrzyskim, pochodzenie wykorzystanych składników i tradycyjna receptura.

Dwa z naszego powiatu zostały nagrodzone. Ocet śliwkowy zajął I miejsce w kategorii przetwory owocowe, a kaszanka z Klonowa została wyróżniona w kategorii produkty i przetwory mięsne. Ponadto Szynka z Klonowa- „DEF Furmańczyk Dariusz”, która zajęła I miejsce w 2015r otrzymała nominację do ogólnopolskiego tytułu "Perła 2016”, która to jest najwyższym odznaczeniem przyznawanym przez Kapitułę Krajową Konkursu NKD.

Konkursowi towarzyszyły występy artystyczne zespołów ludowych. Na uroczyste otwarcie został zaproszony nasz Zespół Pieśni i Tańca Sorbin.

DSC02544DSCN7234 1DSCN7238DSCN7252DSCN7269DSCN7270DSC02166

tekst i foto Jolanta Krupa ŚODR Modliszewoce  

2012-2022 Starostwo Powiatowe w Skarżysku-Kamiennej.